@bettypavkova

středa 23. října 2019

Bird Box - Josh Malerman



Malorie sleduje silnici před sebou. Snaží se dojet do bezpečí. Nesmí se rozhlédnout. Jediný pohled by ji mohl stát život. Tam venku totiž žijí prazvláštní tvorové. Kdokoli je zahlédne, zešílí. Ublíží svým blízkým. Ublíží sám sobě.
Malorie vzhlíží od volantu, vidí domy s okny zakrytými dekami nebo dřevem. Ruku si klade na břicho, ve kterém roste nový život. Je sama. Její sestra je mrtvá. Její rodiče jsou mrtví. Nemá nikoho.

Existuje vůbec to místo, to útočiště, které hledá?

Napravo se něco pohne, a ona to zahlédne koutkem oka. Nedívá se na to. Zavírá pravé oko. Pták přeletí příliš nízko, málem narazí do čelního skla. Malorie zakřičí, zavře obě oči a otevře je. Když to udělá, zahlédne ulici, kterou hledá. 273 Shillingham.
Zavírá oči a dupe na brzdy. Vystupuje, opatrně jde tam, kde si myslí, že jsou vchodové dveře.
Má pravdu. Pouští kufr na verandu, osahává cihly, nachází zvonek. Zvoní.
Nejdřív žádná odpověď. Začíná si zoufat. Možná to je konec. Jela tak daleko - odvážila se do světa - pro nic? Znovu zvoní na zvonek. A pak znovu. Znovu. Žádná odpověď. Zoufale buší do dveří…
Dost možná jste poměrně nedávno v kinech zaregistrovali film Bird Box. Do kin se dostal v minulém roce. A ano. Tato kniha je jeho předlohou. Jde o postapokalyptický horor. Jak horory, tak postapo jsou mými oblíbenými žánry. Bird Box mi tedy nesměl chybět v mé knižní sbírce.


Hlavní hrdinkou knihy je Melorie. Provádí nás hned dvěma časovými rovinami. Jedna, ta starší, popisuje začátek apokalypsy. Lidé "něco" vidí. Ale nikdo neví co. Ten, kdo to něco uvidí, zešílí. Zabije sebe a lidi kolem sebe. Melorie si přečte inzerát, ve kterém muž zve lidi k sobě domů, kde má být bezpečno, a vydává se tam. V časové rovině ze současnosti Melorie z domu odchází. Má sebou dvě malé děti a plují po řece. Plují však se zavázanými očima. Jinak by mohli zešílet.

Říkala jsem si, jak se autor popasuje s tímto originálním tématem. To, že se nesmíme dívat, jinak nám hrozí smrt, je samo o sobě velice děsivé. Bála jsem se toho, jak se autor popasuje s příběhem vyprávěným osobou, která nemůže koukat kolem sebe. Zvládl to ale bravurně. Melorie vede monology sama se sebou. A jsou velice zajímavé a příběh oživují. A také z nich sálá její hrůza. Chvílemi vzpomíná na postavy, se kterými se seznamujeme v kapitolách z minulosti, jindy zase o své situaci, která není nijak růžová. Má obavy, není žádná nezdolná a sebejistá hrdinka, zároveň se ale rozhodne jednat. Proč? Protože prostě musí. 

Jde o horor, který se nehemží brutálními popisy (pár brutálnějších scén zde najdete, ale nejde přímo o detailní popisy, ze kterých by se vám dělalo špatně) a děs se jím pozvolna plíží. Kniha se strachem pracuje jinak. Prostě nevíme, co je tím zlem. Neví to ani postavy a snaží se na to přijít. Celé čtení je díky tomu takové mrazivé až lehce depresivní. Ono představa toho, že člověk nesmí koukat, jinak mu hrozí smrt, je prostě děsivá. Představa, že se musím pohybovat místy, které neznám, bez možnosti vidět, je děsivá. Neumím si představit, jak náročné by něco takového mohlo být. Bez pořádných příprav, které v knize postavy podnikají, by se člověk pravděpodobně okamžitě ztratil...

Kniha je poměrně útlá. Má přibližně 300 stran. Je velice čtivě napsaná a má i krátké kapitoly. Díky tomu se čte velmi dobře. Souvisí s tím ale i trochu to, že na mě děj působil maličko uspěchaně. Ono u jiné knihy by mi to nevadilo, ale tady se mi příběh líbil tolik, že by mi nevadilo, kdyby do něj autor přidal další zápletky a klidně i rozvedl příběhy vedlejších postav, které se v knize objevují. Minimálně ho jedné mužské postavě, Tomovi, bych se toho ráda dozvěděla ještě o něco víc.

Poměrně nedávno, konkrétně v dubu, jsem recenzovala knihu Remade (recenzi najdete tady). Pokud jste Remade četli a rádi byste si přečetli něco podobného, zkuste Bird Box a naopak. Obě knihy spojuje téma postapokalyptického románu, neznámé "zhouby" a vysoká čtivost. Důvody umírání lidí jsou však jiné a stejně tak cílení na publikum. Remade cílí spíše na teenagery, kdežto Bird Box na dospěláky. Myslím si ale, že pokud se vám jedna z těchto knih líbila, určitě byste měli zkusit právě i tu druhou.

V březnu 2020 by měl vyjít k Bird Boxu v originále další díl. Měl by se jmenovat po hlavní hrdince, Malorie. Doufám, že se i této knihy dočkáme v překladu co nejdříve. Rozhodně se s tímhle postapokalyptickým světem ještě nechci rozloučit. Pokud máte rádi čtivé knihy a chcete se bát, případně i přemýšlet nad tím, čím procházejí hlavní hrdinové, potom je pro vás Bird Box ideální volbou. Strachy z okna skákat nebudete, ale mrazit vás bude. Bird Boxu dávám 90 % a rozhodně doporučuji jako další z mých oblíbených "oddechových" hororů!


Kniha Bird Box vyšla pod značkou Fobos. Za poskytnutí knihy moc děkuji Knihy Dobrovský. Knihu Bird Box si můžete objednat přímo tady na jejich e-shopu! (A můžete tam mrknout i na ukázku! :-))



3 komentáře:

  1. Tak to nevypadá vůbec špatně! Obálku si z obchodu velmi dobře pamatuji, ale většinou si koupím knížku až po nějaké době a ohlasech pokud mě na první pohled nezaujme anotace :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuju. Je to skvělý horor s výborným námětem. :-)

      Vymazat
  2. Překladu Malorie se bohužel vzhledem ke korosituaci moc brzy nedočkáte. Předběžně ho chtějí někdy na listopad a vydání tedy někdy příští rok.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)