@bettypavkova

pátek 22. listopadu 2019

Kanibal z Nine Elms - Robert Bryndza



Před patnácti lety byla Kate Marshallová vycházející hvězdou londýnské policie. Dokázala vyřešit sledovaný případ nebezpečného a krutého sériového vraha s přiléhavou přezdívkou Kanibal z Nine Elms, i když přitom sama málem zemřela.


Nyní Kate přednáší na univerzitě a snaží se vést poklidný život, když se minulost začne vracet. E-mail s žádostí o pomoc ji vtáhne nejen do právě probíhajícího vyšetřování vražd mladých dívek. Jejich modus operandi nebezpečně připomíná případ, který před patnácti lety vyřešila.


Nevrací se jen vzpomínky. Vrah napodobitel chce dokončit započatou práci… A tak se i Kate musí vrátit k vyšetřování, aby dokončila tu svoji – chytit dalšího sériového vraha.

Robert Bryndza je u nás už poměrně legendou. Jeho detektivní thrillery čtou skoro všichni a já už se směle mohu hlásit k Bryndzovým fanouškům! Ano, sérii s Erikou Fosterovou (Dívky v ledu a další) jsem zatím nečetla (a zatím opravdu zdůrazňuji, určitě se do téhle série postupně ponořím, jen do těch rozjetých sérií se nenaskakuje moc dobře, když víte, kolik dílů nutně potřebujete...:-D), ale jakmile se objevilo, že vyjde první díl jeho další série, neváhala jsem. Začít hezky v době vydání je prostě nejlepší. A anotace mě velmi zaujala. Jak asi víte, já ráda horory a nerozhodí mě ani nějaká ta brutální scéna. Proto mě vrah-kanibal vážně upoutal a já se nemohla dočkat až se začtu do této novinky od nakladatelství Cosmopolis.

Co jsem od knihy Kanibal z Nine Elms očekávala? Moderní a svižný thriller, který bude velice čtivý. Bude mrazivý, možná i lehce brutální a že si ho velice užiju. Co jsem od nové knihy Roberta Bryndzy dostala?

Příběh začíná prologem, který se odehrává na podzim roku 1995, tedy o 15 let dříve než hlavní příběh. Hlavní hrdinka, detektiv konstábl Kate Marshallová odhalí sériového vraha, který získal přezdívku Kanibal z Nine Elms, ale neobejde se to bez komplikací. V roce 2010 se objeví vraždy, které ty původní, "Kanibalovi" napodobují. Kate učí na univerzitě, ale shodou náhod se dostane zpět do víru dění vražd a zmizení z minulosti, ale i těch současných.

Nejprve si řekněme něco ke Kate Marshallové. Nemá lehký život, hlavně v minulosti ji život nijak nešetřil. Své démony z minulosti si přenáší i do přítomnosti a snaží se je řešit jak nejlépe umí. Vzhledem k problémům z minulosti se dá říct, že jde o současné oblíbené téma "detektiv s problémy". Kate však vychází dobře s rodinou a přáteli, není nepříjemná na každého, kdo se k ní přiblíží a hlavně už nepracuje u policie. Začne pátrat na vlastní pěst. Kate je sympatická. Jsem neskutečně ráda, že od sebe všechny neodhání, to je něco, co mě na většině knižních detektivů neskutečně vytáčí. Takže díky Bohu za to, že Kate je vlastně děsně fajn ženská ve středních letech, která má problémy, bojuje s nimi, ale řeší je realisticky a jak nejlépe umí.

Robert Bryndza skvěle zkombinoval náznaky brutálních scén s jejich nedetailními popisy. Ono už to, že vrah má přezdívku Kanibal naznačuje, že to asi nebudou jen tak ledajaké vraždy mladých dívek. Popisy brutálních scén probíhají spíše v náznacích které jsou skvěle zvoleny. Člověk, kterému takovéto scény nevadí si dokáže představit, co činí právě tyto vraždy jiné. Člověk, který naopak krvavé a drastické scény nedokáže rozdýchat, dostane pouze náznaky, nad kterými není nucen se detailně zamýšlet a tím pádem zvládne čtení bez žaludečních problémů. :-)

Co jsem čekala a rozhodně dostala, to byla čtivost. Kniha má přes 400 stran, ale kdybych měla čas, měla bych ji přečtenou za jeden den. Je to opravdu extrémně čtivé čtení a i samotný příběh vás neustále nutí ve čtení pokračovat. Protože jste prostě zvědaví, jak se všechno vyvine a co má sakra hlavní padouch v plánu! Ideální varianta, pokud hledáte něco odpočinkového, ale zároveň nechcete červenou knihovnu. Kanibal z Nine Elms je takový ten skvělý "odpočinkový" thriller.

Samotný případ není přehnaně zamotaný, zároveň ale přináší spoustu kliček, které se však postupně a logicky rozplétají. Vyvrcholení případu mi možná přišlo až trošku přehnané, ale vlastně, proč ne. Čekala jsem na úplný konec asi něco trošku jiného, ale na druhou stranu by to bylo perfektní finále pro případnou filmovou verzi. :-)

Pokud si chcete přečíst skvělý thriller, který splňuje přání většiny současných čtenářů "moderních" thrillerů, je Kanibal z Nine Elms přesně to pravé pro vás. Příběh vás bude udržovat v napětí, postupně, sem tam, uvolní nějakou tu nitku, aby vás navnadil na další čtení a vy si budete namáhat hlavy, co všechno vlastně ten hlavní záporák vymyslí. Osobně můžu říct, že do dalších dílů s Kate Marshallovou se rozhodně s nadšením pustím, zajímají mě nejen další případy, kterých se zhostí, ale i vývoj její osobní linky.
Knihu hodnotím 90 %.

Za poskytnutí recenzního výtisku knihy Kanibal z Nine Elms děkuji nakladatelství Cosmopolis, pokud Vás kniha zaujala, můžete si ji objednat přímo na webu nakladatelství Grada.

4 komentáře:

  1. Knihy od autora mě také už dlouho lákají. :) Všude na ně slyším samou chválu, tak se do nich prostě také musím pustit. :)

    OdpovědětVymazat
  2. A jak se ti líbila ta scéna Petera a jeho útěk z léčebny? NA mě to působilo až moc americky a nesedělo mi to úplně :D

    OdpovědětVymazat
  3. Jmenuji se Miroslava Němcová, z regionu Český Krumlov (Česká republika). Po 12 letech manželství jsme byli s manželem v jedné z trav, dokud mě konečně neopustil a přestěhoval se do Kalifornie, kde jsem s jinou ženou. Cítil jsem, že můj život skončil a mé děti si myslely, že už nikdy neuvidí svého otce. Snažil jsem se být silný jen pro děti, ale nemohl jsem ovládnout bolest, která trápí mé srdce, moje srdce bylo plné smutku a bolesti, protože jsem byl do svého manžela opravdu zamilovaný. Každý den a noc o něm přemýšlím a vždy si přeju, aby se ke mně vrátil, byl jsem opravdu naštvaný a potřeboval jsem pomoc, takže jsem hledal pomoc online a narazil jsem na web, který navrhl, že Dr. Osagiede může pomoci získat zpět věci rychle. Cítil jsem, že ho vyzkouším. Kontaktoval jsem ho a řekl mi, co mám dělat, a udělal jsem to, pak mi udělal kouzlo Láska. O 48 hodin později mi můj manžel opravdu volal a řekl mi, že mi a dětem tak moc chybí, tak úžasné !! Tak se vrátil tentýž den s velkou láskou a radostí a omluvil se za svou chybu a za bolest, kterou způsobil mně a dětem. Od toho dne bylo naše manželství silnější než předtím, díky Dr. Osagiede. on je tak mocný a já jsem se rozhodl podělit se o svůj příběh na internetu, že Dr. Osagied skutečné a silné kouzlo kouzlo, že budu vždy modlit, aby žili dlouho pomáhat svým dětem v době potíží, pokud jste tady a potřebujete své Ex zpět nebo se váš manžel přestěhoval do jiné ženy, už neplakejte, kontaktujte toto mocné kouzlo. Zde je jeho e-mailová adresa: doctorosagiede75@gmail.com nebo whatsapp +2349014523836 viber na +2349014523836

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)