@bettypavkova

neděle 1. prosince 2019

Sestřička - Christie Watsonová



Profese, která jí změnila život… a vám možná taky.


Vážíme si zdravotních sestřiček tak, jak by si zasloužily? V téhle knížce se ponoříme do pozoruhodného světa jejich profese, v němž se skrývá smích, ale i slzy, a dozvíme se, co všechno znamená být sestřičkou a jaké to je, když pomáháme bezmocným lidem, kteří jsou pro nás cizí jen několik prvních hodin.




Sestřička je novinkou od nakladatelství Leda. Většinou si knihy na recenzi velmi dobře vybírám. Beru si jen ty, u kterých jsem si jistá, že by se mi měly líbit. U knihy Sestřička jsem udělala výjimku. Nebyla jsem si tím jistá ani trochu. Nejde o typ knihy, který by mi byl blízky. Chtěla jsem se ale něco dozvědět o této profesi (nebo spíše poslání). A taky jsem byla jednou děsně povrchní. Ta obálka je prostě nádherná. Tak co, jak se mi Sestřička líbila?

Kniha je napsána samotnou zdravotní sestrou. Christie Watsonová pracovala celý život jako zdravotní sestra a nakonec se o tomto povolání rozhodla i napsat knihu. Není divu. Celý život v tomto postavení rozhodně skýtá velkou spoustu příhod a zkušeností, které mohou vydat na poutavou knihu. A já jsem vážně ráda, že ji autorka pojala tak, jak ji pojala.

Pracovat jako zdravotní sestra je nesmírně náročné. To musí být jasné každému. Bála jsem se ale, aby Christie Watsonová nezačala povolání pateticky popisovat a omlouvat chyby, kterých se i zdravotní sestry dopustit mohou. (Knihu jsem četla zrovna v době, kdy se objevila kauza s domovem seniorů, kde byli senioři sestrami mnoho let šikanování a nikdo to neřešil. Každý si určitě pamatujete kauzu chlapečka, který málem vykrvácel a nese si doživotní následky, protože ho ignorovali lékaři i sestry). Jsem  neuvěřitelně vděčná, že nic takového autorka nedělala. V knize se neobjevovaly žádné povzdechy o tom, jak mají sestry náročné povolání nebo jak se někdy každému z nás odehrává "den blbec". Autorka popisovala těžké situace, nepříjemné zážitky, ale nestěžovala si a ani se nesnažila donutit čtenáře, aby ji a další sestry litoval.

Christie Watsonová prošla jako zdravotní sestra různými odděleními a její cestu sledujeme v útržcích od samého začátku. V prvních kapitolách nás nejprve seznamuje s tím, jak netušila, v jaké práci se najít, a nakonec zakotvila právě v nemocnici na pozici zdravotní sestry. Následují části, kde byla sestra začátečník. Nebylo to lehké, ale postupně se z ní stala zkušená a hlavně výborná sestra. Prošla různými oddělenými, nejčastěji pracovala s dětmi, setkáváme se ale i na interně a dalších odděleních.

Autorka píše neuvěřitelně čtivě. Co si ale na stylu, jakým je kniha napsána, cením nejvíc, to je to, jak citlivě celou knihu napsala. Je jasné, že v nemocnici se setkává s neskutečným množstvím smutných událostí, které i v knize popisuje. Autorka však situace popisuje citlivě, ale ne kýčovitě. Možná si občas pobrečíte, ale nebudete k tomu nuceni. Vyplyne to přirozeně. Zároveň jsou tyto situace vyváženy i situacemi plnými naděje, které vás povzbudí.

Netušila jsem, jak rozdílně funguje zdravotnictví u nás a v zahraničí. Rozdíly jsou to ale obrovské. Zároveň, pokud by všechny sestry braly své povolání jako poslání, takovým způsobem jako Christie Watsonová, vše by vypadalo úplně jinak a mnohem lépe. Bohužel se musím přiznat, že s takovými zdravotními sestrami, jaké jsou v knize popisovány, nebo jaká je autorka samotná, jsem se nesetkala nikdy. Mám spíše opačné zkušenosti. Chápu, že je toto povolání velice náročné a nemohl by ho v žádném případě dělat každý, ale když už se pro něj rozhodnou, měly by ho vykonávat právě takhle. Dávat do něj srdce, empatii i emoce. 

Kniha mi jednoznačně ukázala, že povolání zdravotních sester je opravdu nesmírně náročné. Psychicky i fyzicky. Že za dobrou zdravotní sestrou stojí obrovský kus práce a neodpovídá tomu finanční ohodnocení ani postavení ve společnosti.
U knihy si místy pobrečíte, jindy se budete usmívat. Setkáte se s lidmi na sklonku života, ale i se zrozením nového života. U knihy jsem ale udělala něco, co ještě nikdy. Přeskočila jsem kapitolu. Jedna z posledních kapitol se věnuje rakovině. Tato nemoc mi vzala tolik blízkých, že o ní nechci ani číst. Nějak se na to stále necítím, stále to ve mně není uzavřené, takže této jedné jsem se radši vyhnula. :-) Ostatní části knihy jsem si však nesmírně užila a mnoho mi daly.
Kniha je vhodná pro každého, kdo rád čte příběhy ze života. Blíží se svátky, a tak si myslím, že jde i o krásný dárek pod stromeček. Obálka je nádherná, nesmírně se mi líbí použitá kombinace barev. Zároveň je to kniha "většího formátu", žádné kapesní čtení, takže bude po stromečkem vypadat dobře i v tomto směru. A pokud máte doma zdravotní sestru, klidně i budoucí zdravotní sestru, myslím, že půjde o velmi trefný dárek. Kniha se čte sama a dá vám vážně moc. Určitě vám ji doporučuji, jsem ráda, že se mi tak moc líbila, i když jsem netušila, co od ní očekávat. Hodnotím ji 90 % a určitě jsem ji nečetla naposledy. Jen té kapitole o rakovině se asi vyhýbat budu i nadále. :-)

Za poskytnutí recenzního výtisku knihy Sestřička moc děkuji nakladatelství LEDA. Knihu si můžete pořídit přímo tady na jejich e-shopu, kde si můžete přečíst i ukázku a v případě registrace si knihu můžete pořídit se slevou 20 %! :-)

10 komentářů:

  1. Keďže som sama vyučená za zdravotníčku viem, aké to je...a veru to nie je ľahké...avšak viem, aké sú mnohé sestry, doslovne, zlé. Ako si aj ty napísala, kiežby všetky zdravotné sestry, ale nie len tie, skrátka všetci v odbore zdravotníctva, brali svoju prácu ako poslanie - veď pomáhať ľuďom, čo viac si priať? Je to neuveriteľne naplňujúce♥. Ale na druhej strane musíme chápať, že každá minca má dve strany - raz je protivná sestrička, raz lekár, raz pacient, začarovaný kruh...ale tá empatia tam skrátka musí byť. Neraz som sa zamýšľala nad tým, prečo si mnohí vybrali cestu zdravotnej sestry, keď sú k ľuďom povýšeneckí, neochotní, jednoducho bezcitní (a takých je v domove dôchodcov, žiaľ, veľa 😔, česť výnimkám).
    Túto knihu by som si rada prečítala, ak bude príležitosť, a potom poputuje k mojej babke, ktorá bola taktiež celý život zdravotná sestra, skvelá zdravotná sestra! 😊
    Maj sa krásne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je kniha přímo pro tebe a babičku!
      Naprosto chápu, jak to myslíš. Já vím, že i pacienti jsou protivní, ale to je v každém povolání, ale furt se tak nějak traduje "náš zákazník, náš pán". A tady by to mělo být dvojnásob... I kvůli strachu, kteří pacienti cítí a tak...
      Každopádně určitě knížku pořiď, věřím, že se ti bude líbit. :-)

      Vymazat
  2. Podívat se do skutečného světa zdravotnického personálu může být opravdu zajímavé. Souhlasím, že to rozhodně není snadná práce. Já osobně bych pracovat ve zdravotnictví nezvládla a jsem si toho vědoma... o to víc obdivuji ty, kteří to zvládají. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Toto opravdu může být zajímavá kniha, dozvědět se něco více o jejich profesi. Věřím, že rozhodně stojí za přečtení.

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha dle obsahu a anotace působí opravdu zajímavě. Jen nechápu tu otřesnou obálku :) To je opravdu jeden z důvodů, proč bych po ni v knihkupectví ani nepátrala... Velká škoda..

    OdpovědětVymazat
  5. Knížka zní velmi zajímavé a bojím se, že bych ji celou probrečela 😄 úplně chápu, proč jsi kapitolu vynechala. Určitě to musí být obtížně čtení úplně pro každého.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)