@bettypavkova

neděle 11. října 2020

Mizející dívky - Lisa Regan


 Každý v malém, ospalém americkém městečku Denton hledá sedmnáctiletou Isabelle Colemanovou.


Všechno, co zatím našli, je její mobilní telefon. A pak také další dívka, o které ani nevěděli, že ji mají hledat. Tato nebohá, zatím bezejmenná a tajemná dívka je zcela otřesená a naprosto vůbec nereaguje na dění a svět kolem sebe. Všechno, co v tuto chvíli detektiv Josie Quinnová může použít jako vodítko, je jméno: Ramona.

Josie, která je právě v té době suspendována, bere pátrání do svých rukou. Jméno Ramona vede k dalším důkazům, které tyto dvě dívky spojují. Ví, že začíná zoufalý závod s časem, jehož cílem je najít Isabelle živou, a obává se, že mohou existovat také další dívky…

Stopy opravdu Josie Quinnovou vedou k další dívce. Její případ však úřady označily za smyšlený a odložily ho. Josie se přesto domnívá, že by ona dívka mohla být také obětí. Ale koho vlastně? A proč se zdá, že nikdo kromě ní o vyřešení případu nestojí?

Aby Josie chytila monstrum, které unáší mladá děvčata, musí se postavit nejen lhostejnosti okolí, ale i svým vlastním nočním můrám a následovat svůj instinkt na ta nejtemnější místa. Dokáže to včas, navíc v situaci, kdy není radno důvěřovat vlastně nikomu?

Upřímně? Kdo z vás čte nejradši thrillery právě na podzim? Já teda rozhodně jo. Dobrý thriller a podzimní pochmurné počasí? To jde perfektně dohromady. Mizející dívky, novinka z nakladatelského domu Grada, které konkrétně vyšly pod značkou Cosmopolis, podzim volají už samotnou obálkou. Obálka byla i tím prvním, co mě na nich zaujalo na první pohled. Je prostě pochmurná, lehce depresivní... Hodnocení ze zahraničí vykřikovaly něco o perfektním thrilleru. Přiznám se, očekávání byla veliká. A víte co? Mizející dívky je ještě překonaly! Hodí se také upozornit, že jde o první díl thrillerové série.

Čekala jsem čtivý thriller. Takový ten moderní současný thriller, který přinese pár zajímavých zvratů, občas si řeknete "Co to sakra...?" a prostě to bude fajn čtení. Mizející dívky tohle všechno však překonaly. Zápletka je totiž brilantní, není vůbec jednoduchá. Troufám si říct, že Mizející dívky potěší i náročnější čtenáře thrillerů!

Hlavní hrdinkou je Josie. Suspendovaná policistka v malém americkém městě Delton. Postupně se dozvídáme i důvod její suspendace. Ve stejné době se ztratí sedmnáctiletá dívka a Josie nesmírně vysiluje, že se pátrání nesmí účastnit. Shodou okolností je také svědkyní záhadné nehody u benzinové pumpy. Josie začne využívat své kontakty a pátrat na vlastní pěst. Začne se obávat toho, že se děje něco opravdu špatného. A že zmizelých dívek může být mnohem víc.

Můžeme si odškrtnout to, že Mizející dívky jsou velmi čtivou knihou. Kapitoly jsou poměrně krátké, což čtenáře u čtení podvědomě drží ještě víc. Je to ten typ knihy, u které nemáte problém s přečtením 100 stran na jeden zátah. Celý příběh je poutavý a přináší hned několik zajímavých zvratů a otázek, na které autorka čtenáři postupně odpovídá. Jak jsem již zmínila. Je tu hodně zvratů, několik zápletek a vše se postupně propojuje. Což je skvělé. Není to jednoduchý příběh s prostou zápletkou. Zápletka je skvěle promyšlená, originální a čtenáře nutí přemýšlet a drží jeho pozornost u knihy. To mě baví. Moc baví.

Co mě hodně bavilo, to byly také postavy. Hlavní hrdinka je Josie. Má nějaké ty strašáky ve skříni (a to doslova. To pochopíte, když přečtete :-D), ale jde o jiný způsob, než jsme u detektivů v knihách zvyklí. Není alkoholička (i když se napije ráda, to zase jo. Není to však její hlavní životní problém). Dozvídáme se zde také informace o jejích milostných vztazích v minulosti a současnosti. Není to však červená knihovna, tato linka se objevuje velmi střízlivou formou a knihu příjemně oživuje. Jsem zvědavá, kam se posune v dalších dílech.

Mizející dívky jsou skvělý thriller. Není to náročné čtení, ale zároveň nejsou tím nejjednodušším, prostým thrillerem, který zhltnete a opětovně zapomenete. Myslím si, že je to skvělá volba pro čtenáře Shari Lapena nebo Roberta Bryndzy. Mizející dívky mi přišly ještě o něco lepší. Srovnatelné mi přišly s knihami od Angely Marsons. Takže pokud jste fanoušci těchto thrillerů, máte tady další čtenářský tip - a bude to také série! Ano. Můžu si připsat další oblíbenou thrillerovou sérii ze současnosti, kterou budu ráda číst a nedočkavě očekávat další díl. 

Samozřejmě neočekáváme uměleckou literaturu. Jde o prózu, která nás má zabavit, překvapit. V tomhle případě nás i nutí zamyslet se. Za mě určitě ano. Pokud hledáte skvělý thriller na dlouhé podzimní večery, jsou Mizející dívky perfektní volbou, která v pozitivním slova smyslu rozproudila vody současných oblíbených thrillerů. Já nějak nemám co vytýkat. Tato kniha překonala moje očekávání, zároveň mě pohltila... Jo, jo a ještě jednou jo. Ať jste thrillerový fanda, nebo čtete thrillery jen občas, třeba právě na podzim, Mizející dívky budou správnou volbou! A pozor, pokud jste fanda audiokniha, kniha by měla kolem 16.10. vyjít také v téhle formě!

Za poskytnutí recenzního výtisku knihy Mizející dívky děkuji nakladatelství Cosmopolis, pokud Vás kniha zaujala, můžete si ji objednat přímo na webu nakladatelství Grada.


9 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze. :) Původně jsem knihu nechtěla číst ale po několika pozitivních recenzích pomalu měním názor. :)

    OdpovědětVymazat
  2. To zní opravdu moc dobře. Jelikož mám ráda Shari Lapenu a toto by bylo podobně dobré, po knize určite kouknu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pořád o ní uvažuju. Jestli jo nebo ne. Zaujala mě právě u tebe, zatím jsem ji u nikoho dalšího neviděla. Když jsem objednávala knížky na booktook, chvilku jsem ji málem měla v košíku, jenže takových knih tam bylo víc. Třeba Imaginární přítel, kterého jsem nakonec taky nevzala... Ale možná se k ní nakonec rozhoupu, možná taky ne. Podzim je ještě mladý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podzim je ještě mladý a bude to i audiokniha! Což by mohlo být super třeba na procházky s ušatou dámou! :-D

      Vymazat
  4. Kniha mě původně moc nezaujala, a tak jsem na ni zapomněla. Ale teď přemýšlím, zda to bylo dobře. Zatím čtu samé skvělé ohlasy. Později se po ní asi poohlédnu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ano je to skvělý thriller. Přečetla jsem na jeden zátah. Doporučuji všem! Na podzim ideální čtení. I já mám na blogu recenzi :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)