@bettypavkova

čtvrtek 1. listopadu 2018

Cress - Marissa Meyerová



Cress od dětství vyrůstala sama uvězněná v umělém satelitu. Jedinou společnost jí zde dělají počítačové obrazovky. Díky času strávenému s počítači se Cress vypracuje ve špičkovou hackerku. Naneštěstí je však přinucena pracovat pro královnu Levanu a právě dostala rozkazy vystopovat Cinder a jejího pohledného průvodce. Cinder a kapitán Thorne jsou na útěku. Společně se Scarlet a Vlkem plánují svrhnout královnu Levanu a zabránit její armádě v invazi na Zemi. Právě Cress může Cinder a jejím společníkům pomoct. Odvážný pokus zachránit ji se však nezdaří a celá skupina se rozdělí. Cress má konečně svou svobodu, ale musí za ni zaplatit vyšší cenu, než si dovedla představit. A královna Levana nehodlá připustit, aby se někdo postavil do cesty její svatbě s císařem Kaiem. I když se Cress, Scarlet ani Cinder necítí být povolány k záchraně světa, zdá se, že jsou jedinou nadějí, kterou svět má.

Samotnou mě překvapilo, jak moc jsem si oblíbila sérii Měsíční kroniky! Postupně se pročítám dál a dál a dávám si mezi jednotlivými díly poctivé pauzy. Už mám za sebou však nějakou chvíli třetí, předposlední díl. Jak se mi Cress líbila se dozvíte dnes.

Na první pohled vidíte i u třetího dílu Měsíčních kronik nádhernou obálku. Také se opět jedná o sympatický, měkký paperback, které já prostě můžu. U tlustších knih, ke kterým už se Cress přiřadit dá, to oceňuji ještě víc. Představa tolika stran a pevné vazby prostě děsí moje ručičky!

Na Cress jsem se z celé série těšila paradoxně nejméně. Zaprvé nemám tušení, jaký pohádka je "předlohou". (Jak jistě víte, hlavní hrdinky měsíčních kronik jsou Popelka, Červená Karkulka... Jde jistým způsobem o retellingy). U Cress mám  podezření na Zlatovlásku, ale pokud tomu tak je, moc společných prvků už se Zlatovláskou v knize nenajdete. Možná tak vzhled a to, že žije sama v satelitu ve vesmíru. Což je jedna z věcí, co mě prostě nelákala...

To osamocení nakonec v knize fungovalo ovšem dobře. Cress je trochu divná, byla prostě moc dlouho sama, jen jí občas navštěvovala Divotvůrkyně. Do party postav z předchozích dílů to přináší čerstvý vzduch. Cress bývá občas úmyslně, většinou však neúmyslně, poměrně vtipná. Také se mi líbí, že jde o "slabší" hrdinku, žádnou rváčku...Občas však umí překvapit.

K příběhu toho moc psát nechci. Nechci příliš zmiňovat předchozí díly a podobně. Řeknu tedy to, že byl příběh poměrně nabitý. Příliš hluchých míst se v něm neobjevovalo a opět poměrně gradoval. Akce na závěr knihy mi však nepřišla tak dobrá, jako v mém nejoblíbenějším dílu - Scarlet. 
Po přečtení třetího dílu také musím přiznat, že Marissa Meyerová psala Měsíční kroniky podle jednoho vzorce. Příběhy jsou rozličné, ale jejich stavba a styl, jakým postupně gradují je u všech obdobný. Ale ono to tak prostě u Měsíčních kronik funguje. U jejich Renegátů to na mě ovšem nefungovalo (o tom si můžete přečíst tady).

Stejně jako předchozí díly, je Cress neskutečně čtivá. Autorka už začíná do děje i více zapojovat vztahy. Bohužel jde u všech zatím víceméně o "platonickou lásku". To mě mrzí. Myslím, že v young-adult sci-fi nějaký ten konkretizovanější vztah vůbec ničemu nevadil, naopak by do toho prostě seděl. Takové to "naznačovaní" a nekonání už začíná být trochu nudné.

Stejně je ale Cress super a rozhodně, pokud se Vám líbily předchozí díly, nebudete zklamaní. Jen jde o sérii, kde je třeba opravdu číst postupně. Každopádně vám Cress rozhodně doporučuji. Hodnotím ji 80%.

Recenzi na CINDER si můžete přečíst tady a recenzi na SCARLET zase tady.

20 komentářů:

  1. Pěkná recenze :-) Knihu jsem nečetla ale anotace a hlavně obálka mě velmi láká. Asi vím, za co utratím svou výplatu :D

    OdpovědětVymazat
  2. It sounds really interesting! Thanks for sharing!

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tuto sérii mám v plánu přečíst. Už jsem ji posunula, byla jsem tedy donucena kamarádkou ji posunout. :D Takže v nejbližší době se na ni už vrhnu a slyším na ni jen samé dobré ohlasy.

    OdpovědětVymazat
  4. Very nice!! :),

    https://heyimwiththeband.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Joo, třeba si někdy přečtu aspoň tu Cinder, tu mám doma už pár let a ještě jsem se k ní nedostala. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cinder mi přijde asi zatím nejslabší ze tří co jsem přečetla, takže určitě dát šanci i pokračování! :-D

      Vymazat
  6. Moc pěkná recenze :) Tuhle sérii mám moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
  7. Na Cress sa chystám už tak dlho, ale nejako sa k nej neviem dostať. Dúfam, že dokonca tohto roka si ju prečítam... Už mi naozaj chýba ten svet

    OdpovědětVymazat
  8. O sérii slyším poprvé, ale nemám moc ráda sci-fi v knihách, sci-fi mám radši filmy :)

    OdpovědětVymazat
  9. Slyším o této sérii úplně poprvé, ale svou recenzí si mě velmi zaujala! Jako milovník knih musím mít všechny, takže se podívám po ni! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé to se divím, je docela známá - o to víc mě těší, že jsem měla tu čest tě o sérii informovat první! :-D
      Určitě na ni mrkni, stojí za to. :-)

      Vymazat
  10. Celé Měsíční kroniky jsou moje absolutní srdcovka :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)