@bettypavkova

pátek 1. února 2019

"Pětka" - Pět největších knižních zklamání roku 2018

Největší zklamání nemusí být mermomocí špatné knihy. Může jít i o knihy, které nakonec dostaly třeba čtyry hvězdy. Problém byl ale ten, že díky všeobecnému nadšení, nebo čistě podle mých očekávání prostě propadly. Společné mají tyto knihy jedno. Moje velká očekávání a ještě větší zklamání.
Pět největších zklamání, které jsem v roce 2018 přečetla na Vás čekají v dnešním článku.


5. Ostrov lhářů - E. Lockhart

Ostrov lhářů mi ohromě doporučovala moje spolužačka. Kniha mě vlastně docela zaujala i podle anotace. Už tím, jak je napsána působí lehce zmateně. A hlavně slibuje spoustu lží. Proč ne. Kniha má taky nádhernou obálku, takže jsem usoudila, že jí šanci dám.
Četla se vážně dobře. Jenže tak moc až už je to podle mě na škodu. Ostrov lhářů je napsaný neskutečně jednoduše, ale vážně až moc.
Příběh stojí vlastně pouze na obrovském zvratu a překvapení, které přináší na úplný závěr. Což by fungovat mohlo a mohlo by to být i skvělé. Jenže mně něco na tento způsob napadlo v první třetině knihy a čím dál víc jsem se v tom utvrzovala.
Díky jednoduchosti a strohosti, kterou je kniha psaná jsem se ani nedokázala sžít s postavami, jejich osudy mi byly prostě jedno. A to je na knize asi to nejhorší... Recenze k přečtení zde.

4. Skleněný trůn - Sarah J. Maas

Skleněný trůn je ten případ, kdy má kniha čtyři hvězdičky, ale ve finále to pro mě bylo poměrně zklamání. Kniha to není špatná. Líbí se mi koncept "soutěže". Na můj vkus byl však přílišně zkrácen a bylo v něm přeskakováno.
U Skleněného trůnu zklamání pramení hlavně z důvodu, že ho všichni neskutečně vyzdvihovali a tvrdili, že jde o lepší čtení než série s Dvory, kterou miluju. 
Pro mě se tak prostě nestalo. Hlavní důvod je asi ten, že mi prostě neseděly postavy. Až na jednu výjimku mi byly poměrně ukradené, včetně hrdinky hlavní. Byla mi sympatická, ale že bych se bála její smrti? To vážně ne. To je oproti Dvorům, které miluji hlavně právě díky postavám poměrně velký šok.
Jsem ráda, že jsem od S.J. Maasové začala právě Dvory a ne Trůnem. Obávám se, že na pokračování této série se v nejbližší době nevrhnu. Recenzi (poměrně pochvalnou), najdete tady.

3. Oko za oko - Jenny Han, Siobhan Vivian

Oko za oko je první díl série, která v YA sféře schytávala také velice kladné recenze (i když mi přijde, že její objevování se mezi lidmi poměrně rychle vyšumělo). Zaujala mě několika věcmi. Povrchní - obálka. Hlubší - anotace, kvůli které člověk očekává něco ve stylu Pretty Little Liars a jedna z autorek - Jenny Han, která je autorkou slavné série "Všem klukům...". 
Kniha pracuje s tématem šikany, ublíženosti a pomsty. Dívky jsou ublížené hodně. Ale jejich reakce mi přišly neskutečně přehnané. S tématem šikany je určitě dobré pracovat, ale poukazovat na takovéto přehnané reakce jako na "logické vyústění situace" mi až tak dobré nepřijde. Kniha se hodně podobá třeba prvnímu dílu Perfekcionistek a tam mi jednání dívek přijde mnohem víc odůvodnitelné.
Recenzi najdete tady.

2. Renegáti - Marissa Meyer

Renegáti jsou dalším neskutečně vychvalovaným kousek. Slibují nářez v podobě akčních superhrdinů s originálními vlastnostmi.
No. Ne. Kniha pro mě byla zklamáním i díky tomu, že Měsíční kroniky od Marissy Meyerové mi přijdou naprosto skvělé. Možná tady nastává podobný problém jako u Trůnu. Prostě postavy tady byly ploché a nesympatické. Děj mi akční nepřišel skoro vůbec, což je u superhrdinů celkem problém.
Obálka je krásná, ale jinak jsem ke knize nepřilnula. Úplný konec přinesl jeden zvrat. Během četby jsem s ním chvíli koketovala, ale zavrhla ho. Na konec se stal. Díky němu možná někdy pokračování zkusím. Podle mě je kniha však hlavně o politickém pletichaření a 300 opravdu nudných stranách, což je při celkovém počtu 500 celkem smutné. Recenze zde.


1. Trhlina - Jozef Karika

Trhlina patří mezi nejopěvovanější knihy předloňského/loňského roku. Je řazená mezi horory a o to překvapivější to pro mě bylo. Já jako milovník hororů dlouho neváhala a po knize sáhla. 
Místo hororu se konal spíš horor během čtení. Tohle byl za mě vážně propadák. Nechápu ocenění, které kniha získala a nechápu to, že ji všichni tak opěvují. Napadá mě, že to může být leda tím, že se stala naprostým mainstreamem a díky tomu ji opěvují lidé, kteří horory normálně nečtou.
Nejděsivější na knize byl absolutně nesympatický vypravěč. Tři čtvrtě knihy se nedělo prakticky nic a to co se dělo bylo těžce neoriginální. Mně tohle prostě nesedlo. Přitom všechny Karikovi knihy zní podle anotací děsně zajímavě, ale po tomto zážitku se mi do nich prostě vůbec nechce. Recenze tady.

Co vy? Jaké knihy, které jste loni přečetli Vás zklamaly? :-)




32 komentářů:

  1. Skleněný trůn byl pro mě také velkým zklamáním a to jsem od něj ani moc neočekávala. Přesně jak říkáš mě naštvala osekanost soutěže o kterou vlastně ani nakonec moc nešlo. Hlavní hrdinka mi byla vysloveně nesympatická a měla jsem chuť jí akorát tak zakroutit krkem. navíc mi to celé přišlo hrozně překombinované :/. S. J. M. asi nebude můj šálek kávy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se líbí Dvory... hodně, proto jsem se těšila i na Trůn, ale nedopadlo to, no...:-(

      Vymazat
  2. Ostrov lhářů mě překvapil, mně se ta kniha líbila :)

    OdpovědětVymazat
  3. Rozhodne Renegáti, tých som ani nedočítala. Plánujem sa k nim raz vrátiť, ale kedy tak to vôbec netuším. Dostala som sa na stranu cca 80 aj to mi trvalo mesiac, tak som si povedala, že stačilo. Čakali na mňa iné knihy ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poslední strana je dobrá! :-D Kvůli ní jsem nahlodaná, že to pokračování jednoumožná zkusím...:-D

      Vymazat
  4. Žádnou z těchto knih jsem nečetla, ani to neplánuji, takže se nemůžu úplně vyjádřit. A co mě zklamalo? Hmm, pár takových knih bylo, ale momentálně si je nevybavuji. Což je fajn, že jsem je dokázala tak hezky vytěsnit. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Ostrov lhářů byla moje první kniha tohoto typu a naprosto mě dostala. Možná to ale bylo právě tím. A Trhlina byla skvělá, její čtení jsem si užívala a moc bych si přála si ji přečíst "poprvé" :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To asi bude pravda, já prvě tu zápletku hodně rychle odhadla...:-(

      Vymazat
  6. Ostrov lhářů si chci přečíst, i když místy stále váhám. Nedávno jsem četla Jeden z nás lže, to mi námětem přišlo podobné právě Ostrovu, a nelíbilo se mi to. Bylo to příliš jednoduché a nudné. Mám blbý pocit, že Ostrov lhářů bude stejný. :D
    První díl Skleněného trůnu byl skvělý, ale když se na to podívám zpětně, nedostatky má. Ale podle mě stojí za to dát šanci dalším dílům. Dle mého názoru budeš příjemně překvapená. :) Mně Jenny Han jako autorka moc nesedla, takže se do jejích dalších knížek raději pouštět nebudu. :) U Renegátu se mi prvních sto stránek nelíbilo, ale poté jsem se do nich zamilovala. Chápu, ale tvé pocity. Jsou stejné jako moje na začátku, jenom se později změnily. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se Renegáti moc líbily poslední stránkou, no... Možná až na ně někde narazím třeba v antikvairátu (jednou na to pokračování:-D), tak je zkusím. :-D

      Vymazat
  7. Renegáty mám v plánu, tak jsem zvědavá, jaký na ně bude můj názor. Jinak Skleněný trůn jsem četla a byl dobrý, což budu ho číst znovu, abych si připomněla, co se v něm dělo a mohla pokračovat dále v sérii. Takže uvažuji, že u trůnu může být menším mínusem, že člověk na něj i brzy zapomene.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je dost možná pravda s tím Trůnem. V hlavě mi také příliš neutkvěl...:-(

      Vymazat
  8. Vždycky se najdou knihy, které zklamou a nesednou. Momentálně mám jednu takovou už i v letošním roce.. :(
    Z tvého výčtu jsem žádnou nečetla, ani se na žádnou nechystám ...

    OdpovědětVymazat
  9. Skvělý článek :) Taky jsem za minulý rok narazila na pár knižních zklamání :) Pro mě to byl Ostrov lhářů a pak kupodivu i Muffin a čaj a poslední díl Královny Tearlingu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, placák za ostrov! :-D Muffina mám doma jak dlouho, ale ještě jsem se k němu nedostala...:-D

      Vymazat
  10. Ještě jsem se k výše zmiňovaným titulům nedostala, ale doufám že až se k nim dostanu tak z nich nebudu tolik zklamaná. Díky tvému článku jen prostě nebudu u těchto knih velké očekávání :)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak tron zo skla som ešte nemala tú možnosť aby som si ju prečítala, lebo som sa k nej ešte nedostala ale hádam sa behom tohto roka k nej dostanem a potom sa uvidí aká pre mňa bude :) Pre mňa bola sklamaním kniha následníčka ktorá je akýmsi pokračovaním príbehu o Selekcii iba z pohľadu ich dcéry.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se Selekce nelíbila vůbec, takže k dalším dílům jsem se nedostala...:-/ :-D

      Vymazat
  12. Ani jednu jsem nečetla a to hlavně z toho důvodu, že byl kolem nich celkově velký rozruch. Mě tyto knížky potom většinou zklamou. Asi mám jiná očekávání. Ale chystám se na Renegáty.

    OdpovědětVymazat
  13. Také jsem ani jednu knihu nečetla a mrzí mi, že jste se tímto výběrem zklamala. Já čtu právě Nětočku. Jinak přeji ať se daří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I knihy, co nebaví, se hodí. Třeba právě na trochu "negativní" článek. :-)
      Nětočku neznám, ale jdu omrknout o co jde. :-)
      Mějte se hezky. :-)

      Vymazat
  14. Oko za oko - chtěla jsem si to přečíst skrze Jeny Han, ale dostala jsem doporučení se na to vykašlat ;). Tak koukám, že někdo má podobný názor. Trhlina se mi ale líbila. Jenže je možné, že jsem ji hodnotila kladněji, protože jsem dříve četla knihu Strach od Kariky a ta mě zklamala, takže jsem do toho šla s tím, že mu dám ještě jednu šanci. Ono spíš si myslím, že to asi zaujme lidi, co mají rády psychologický "horory", takže pokud na něj moc nejsi nebo si šla do toho s vysokým očekáváním, tak bych se úplně nedivila tvému hodnocení ;).

    OdpovědětVymazat
  15. Nedělej si s tím hlavu. I já jsem v roce 2018 našla pár knih, které jsem ohodnotila 4* a stejně je zařadila na seznam zklamaní, a to jen kvůli velkému očekávání a hypu okolo nich. :)
    Docela mě ale mrzí, že Renegáti nebo Ostrov Lhářů byly pro tebe zklamaní, protože já jsem na ně velmi zvědavá a těším se na to. :D Ale je pravda, že je nemám na pomyslené vrchní příčce knih, které bych si chtěla přečíst co nejdříve, tak snad se má očekávání postupem času zmírní. :D
    Já jsem zatím od Sarah J. Maas četla první díly obou dvou sérií, a chystám se pokračovat v jak v Trůnu, tak ve Dvoru. Nevím, nevzpomínám si, co se mi líbilo více, recenzi jsem na knihy nepsala, ale chystám se na re-reading, takže si to všechno zopakuji. :D
    A co se týká Oko za oko, mám doma celou sérii, a než vyšla v češtině, hodně jsem si to chtěla přečíst v originále. Jenže s novými knihami prostě a jednoduše, na tuhle série nezbývá čas. :D Šanci ji chci určitě dát, když už ji mám doma a dala jsem za ni ty těžce vydřené peníze, tak snad mě to nezklame. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíš, Tobě se zrovna Renegátii Ostrov možná budou líbit. :-) U mě u Ostrova byl problém, že už jsem podobné knihy četla a tak nějak mi bylo jasné, co je to TO, co tam nehraje... Pak ta kniha poměrně ztrácí smysl...:-D

      Vymazat
  16. S Ostrovem lhářů souhlasím, četla jsem to, někdy, a už vůbec nemám páru, o čem to bylo, vím jen, že to bylo totálně zmatený.
    Ze Skleněného trůnu mám taky podobné pocity.
    Trhlina se mi, kupodivu, líbila, dokonce mi to přišlo i sem tam děsivý, ale možná to bylo dáno tím, že jsem to poslouchala jako audioknihu, a když je u toho hudba, tak to dělá hodně.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)