@bettypavkova

úterý 14. ledna 2020

Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou - Peter Wohlleben



Peter Wohlleben čtenářům opět s využitím nejnovějších vědeckých poznatků a v kontextu svých vlastních zkušeností otevírá oči pro podivuhodné jevy přírody a ukazuje, jak blízcí si my lidé s přírodou jsme a nakolik s ní zůstáváme propojení.



Peter Wohlleben, lesník a ochránce přírody, odkrývá udivující podobnosti mezi člověkem a přírodou – toto prastaré pouto zůstává dodnes neporušené.
Mají lidé něco jako sedmý smysl, kterým dokážou vytušit nebezpečí?
Dá se říct, že náš čich předčí citlivý čich psa? Proč náš imunitní systém reaguje na barvy a vůně lesa?

A z druhé strany:
Je možné, že stromy dýchají?
Že u nich lze dokonce změřit něco jako srdeční tep?
A měli bychom na rostliny pohlížet jako na inteligentní bytosti?

Konečně jsme se dočkali! Všichni fanoušci Petera Wohllebena mohou jásat. Již před Vánoci vyšla v překladu další jeho kniha, tentokrát nesoucí název Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou. A ano, říkám fanoušci Petera Wohllebena. Podle mého (a myslím si, že nejen mého) názoru, patří mezi spisovatelskou smetánku zaměřující se na přírodu. Pojďme se podívat na tuto jeho novinku.

Peter Wohlleben je opravdu velké jméno. V češtině jste si od něj mohli již přečíst knihy jako Citový život zvířat (tu jsem dostala k narozeninám od bratrance a jeho ženy a recenzi si na ni můžete přečíst tady), Tajný život stromů, Moudrost lesa, Tajná síť přírody, ale i mnoho dalších. Zaměřil se i na dětské čtenáře, to zase například v knihách Slyšíš, jak mluví stromy nebo Víš, kde jsou děti stromů? Autor je to opravdu plodný a nejen to, i kvalitní. V knize Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou jsem se dokonce dozvěděla, že v Německu má i vlastní, dá se říct, reality show, kdy s ním slavné osobnosti tráví v lese noc pod širákem. Něco takového bych moc ráda viděla i u nás! Stejně tak je zvaný do různých dalších televizních pořadů. To dokazuje, že je nejenom odborníkem na přírodu. Dokazuje to i to, že informace o ní umí dobře a s lehkostí předat dál. A to dokazuje i v nejnovější knize.

Právě to je jedna z věcí, kterou na něm obdivuji. Z jeho knih (teď mluvím všeobecně) se dozvíte neuvěřitelné množství nových informací, často jde i o nejrůznější zajímavosti, o kterých se jen tak někde nedočtete ani o nich neuslyšíte, ale zároveň je vše podáno lehkých, snadno pochopitelným stylem pro širokou veřejnost. Peter Wohlleben je lesník a velký ochránce a milovník přírody. Zároveň ale není fanatik a své myšlenky šíří s klidem a občas lehkým varováním. Měly bychom se chovat k přírodě lépe a více si jí vážit. Odvděčí se nám za to mnohonásobně. A právě (nejen) to se v jeho knihách dozvíte.

Konkrétně Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou poukazuje na, jak již název naznačuje, spojitosti mezi námi a přírodou samotnou. Tím pádem si zde počtete jak o zvířatech tak rostlinách. Například hned první kapitoly se věnují smyslům člověka a jejich přenesení do zvířecí/rostlinné říše. Autor poukazuje jak na společné znaky, tak na rozdíly. Věnuje se zde částečně i aktuálním palčivým otázkám ohledně změn klimatu. Pro mě osobně celou knihou prostupovala silně myšlenka toho, jaký význam pro člověka samotná příroda měla v minulosti a má v současnosti a jak se můžeme vzájemně ovlivňovat a pomáhat si.

Autor píše velice čtivě a kapitoly jsou krátké, proto se kniha, přesto, že nejde o beletrii, ale řekněme o populárně naučnou knihu o přírodě, čte velice dobře a čtení si užíváte. Autor využívá k tvorbě svých textů nejen své zkušenosti a myšlenky, ale rozebírá i různé výzkumy, na které náležitě odkazuje, čímž má čtenář možnost, v případě, že ho některý výzkum více zaujme, zjistit si o něm veškeré informace. Určitě je dobré zdůraznit, co jsem psala již výše. Jde o knihu pro širokou veřejnost, autor popisuje věci jednoduše, aby byly dobře pochopitelné. Pokud patříte mezi odborníky na životní prostředí nebo přírodu obecně, pravděpodobně kniha neukojí vaši potřebu po znalostech, ale věřím, že i vás překvapí některé zajímavosti a myšlenky, které jsou v knize předestřeny.

Knihy od Petera Wohllebena jsou nesmírně důležité a měly by se číst. Mohou fungovat jako úžasná berlička k prohlubování vztahu mezi člověkem a přírodou a nenásilnou formou čtenáře vedou k úctě k přírodě a jejímu hlubšímu vnímání a zamýšlení se nad ní. Co se týče knih, které napsal pro děti, s nimi zkušenost nemám, ale pokud někdy děti mít budu, rozhodně nebudou v knihovničce chybět. Pokud jsou psány se stejnou láskou jako Wohllebenovy knihy pro dospělé, musí to být pro děti nejen krásné, ale i velmi přínosné čtení. Upřímně by mě zajímalo, zda některá škola tyto knihy nezapojila i v rámci výuky, protože to by podle mě mohlo být to pravé.

Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou se orientuje více i na nás, na lidi. Ukazuje nás jako součást přírody a nutí nás si to uvědomit. Jsme její součástí. Nejsme lepší ani horší, ale musíme si uvědomit, že příroda bez nás přežívat dokáže. My bez ní ne. Je načase si přiznat, že náš vztah k ní musíme změnit. Protože je úžasná. A i to nám tato kniha laskavou formou ukáže.

Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou je krásné a přínosné čtení pro všechny, které baví příroda. Peter Wohlleben je ověřený autor a já za něj dám ruku do ohně. Jeho knihy vás bavit budou a dozvíte se spoustu zajímavého, o čem budete nadšeně vyprávět svým blízkým. Knihu hodnotím 90 %. Dostala jsem od ní to, co jsem očekávala, jako tradičn od Peterových knih.

Moc děkuji Nakladatelství Kazda za poskytnutí knihy Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou na recenzi. Knihu si můžete objednat přímo tady na e-shopu Nakladatelství Kazda

4 komentáře:

  1. Kniha nevypadá vůbec špatně, děkuji za tip. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tohoto autora neznám, ale zaujala mě skutečnost, že jeho knihy jsou původem v němčině. Tak to bych je tady v Lipsku možná mohla sehnat! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha zní velmi lákavě, budu se po ní muset mrknout. A pokud je autor opravdu tak dobrý, tak i po jeho jiných knihách. Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá dobře, ale bohužel kniha pro mě opravdu není. :/

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)